Dorpen op Texel

Op Texel tref je zeven verschillende dorpen. De dorpen zijn heel divers en de moeite waard om allemaal te bezoeken. Hieronder tref je een overzicht met de belangrijkste kenmerken per dorp.

Den Burg

Den Burg is de hoofdplaats en het grootste dorp van Texel. Het dorp ligt midden op het eiland. In het prachtige dorp wonen ongeveer 7000 mensen. Vind je het leuk om te shoppen dan is Den Burg het meeste geschikte dorp op Texel om dit te doen. Het centrum bestaat uit 4 straten die samen uitkomen op de Stenen Plaats.

De Gravenstraat is de uitgaansstraat van Den Burg met veel leuke bars, terrasjes en restaurants. Den Burg heeft ook een zwembad en een bioscoop met 2 zalen. Iedere maandag is er een markt in het centrum. Lees verder

De Koog

De Koog ligt direct aan de Noordzee en is de belangrijkste badplaats van het eiland. De Koog ligt werkelijk prachtig tussen duinen, bos en strand. In het dorp wonen ongeveer 1300 mensen.

Het is een leuke plaats voor jongeren omdat er veel uitgaansgelegenheden zijn. Maar niet alleen jongeren zullen zich vermaken in De Koog. Iedereen zal het hier leuk vinden! De Dorpsstraat is de straat waar je moet zijn. In het dorp tref je een grote discotheek en veel caf├ęs en restaurants. Vroeger was De Koog een vissersdorp.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is ontstaan in 1835 en ligt helemaal in het noordelijkste puntje van Texel. Het rustige en fraaie dorpje ligt vlakbij de vuurtoren. Het dorpje heeft slechts 600 inwoners. Rondom De Cocksdorp tref je prachtige natuurgebieden zoals De Slufter, De Eierlandse Duinen en De Krim. Voor natuurliefhebbers is De Cocksdorp dus de plaats om te blijven overnachten. In de omgeving liggen een aantal mooie vakantieparken. Vanuit Cocksdorp is er speciaal voor voetgangers een veerdienst naar Vlieland. Deze boot vaart echter alleen in de zomermaanden.

Oudeschild

Oudeschild ligt helemaal aan de oostkant van Texel en heeft ongeveer 1300 inwoners. In dit dorpje tref je de enige haven van Texel. Oudeschild is de thuishaven van de vissersvloot. Op vrijdag keert deze vloot terug en dan is het extra leuk in de haven. Het is dan ook zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de haven van Oudeschild. Rondom de haven tref je ook een aantal visrestaurants. Je ontkomt er dus echt niet aan om hier een heerlijk visje te eten.

Den Hoorn

Het plaatsje Den Hoorn ligt helemaal in het zuiden van Texel. In dit prachtige dorpje wonen ongeveer 1000 mensen. Vlakbij Den Hoorn ligt 't Horntje. De veerboten leggen aan bij 't Horntje. 't Horntje is geen dorp.

Het kerkje van dit dorpje heeft een smalle witte toren. Rondom Den Hoorn tref je in het voorjaar prachtige bloemen zoals tulpen en narcissen. Wil je lekker eten dan is Den Hoorn ook een echte aanrader want er zijn een paar zeer goede restaurants. Den Hoorn is een rustige, mooie plaats en dus ideaal voor rustzoekers.

Oosterend

Oosterend ligt vlakbij de Waddenzee en is misschien wel het mooiste dorp van Texel. In dit dorpje wonen ongeveer 1200 mensen. De Tesselaars noemen dit dorp Jeruzalem. In het midden van het dorp tref je de zeer oude Maartenskerk. Deze kerk werd gebouwd in 1206. Het dorp heeft prachtige straten en is echt de moeite waard om te bezoeken.

De Waal

De Waal is het kleinste dorp (ongeveer 400 inwoners) van Texel. Het dorp ligt in het midden van het eiland.

In dit dorp tref je onder andere het Cultuur Historisch Museum. Dit museum heeft een oppervlakte van maar liefst 1500m2 en is gevestigd in een oude stolpboerderij. Wil je graag weten hoe de mensen vroeger op Texel leefden dan is het zeker een aanrader om een bezoekje te brengen aan dit mooie museum. Het adres is: Cultuurhistorisch Museum Texel, Hogereind 6, De Waal.

Boutique Hotel Texel Booking.com
Waardering: 9.1

Boutique Hotel TexelBij Boutique Hotel Texel in De Cocksdorp weten ze wat gastvrijheid is, je voelt je hier meteen welkom! Niet voor niets scoort dit hotel zo hoog op waardering. Het hotel is modern, comfortabel en er is een binnenzwembad. Lekker uitgewaaid buiten? Dan is een bezoekje aan het wellnescenter een aanrader.