Wat kun je allemaal doen op Texel?

Op Texel zijn veel verschillende leuke activiteiten te ondernemen. Voor de natuurliefhebbers zijn wandelen en fietsen fantastische bezigheden want de natuur op dit grootste Waddeneiland is prachtig en vooral ook afwisselend.

Ben jij een watersporter? Dan zijn er een tal van mogelijkheden zoals bijvoorbeeld zeilen, varen, surfen, golfsurfen en kitesurfen.

Hieronder tref je een overzicht van de leukste activiteiten op Texel. Wat ga jij doen op Texel?

Ecomare

Als je naar Texel gaat mag een bezoekje aan Ecomare zeker niet ontbreken. Ecomare is een natuurmuseum met veel aandacht voor zeehonden en bruinvissen. Het centrum van Ecomare ligt in het 'Nationaal Park Duinen' vlakbij het dorp De Koog. Per jaar ontvangt Ecomare maar liefst 300.000 bezoekers. De leukste 'attractie' van Ecomare is het voeren van de zeehonden door de verzorgers. De kinderen zullen dit fantastisch vinden!

Zeehond op Texel

Fietsen

Fietsen op Texel is een echte aanrader omdat er meer dan 135 kilometer aan fietspaden zijn. De tochten die je kunt maken door de prachtige natuur van Texel zul je niet snel vergeten. Op Texel tref je ook de zogenaamde fietsknooppunten (57 in totaal) zodat je zelf een route kunt maken. Misschien wel de mooiste fietsroute op Texel is het stuk langs de Waddenzee. In de meeste dorpen zit wel een fietsverhuurbedrijf en ook bij de veerhaven kun je een fiets huren maar je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen.

Vuurtoren op Texel

In het voorjaar is het op Texel zeer mooi. Denk aan de lammetjes die net zijn geboren en natuurlijk de bloeiende bollenvelden. De temperatuur is dan ook aangenaam en de zon schijnt in het voorjaar al volop.

Op de fiets zul je Texel in het voorjaar nog beter kunnen bekijken en ervaren. VVV Texel heeft een speciale Lammetjesfietsroute bedacht. Deze route is 35 kilometer lang en je zult dan gaan fietsen langs heel veel schapen en natuurlijk ook lammetjes. Naast de Lammetjesroute is er ook een Bloembollenroute te fietsen. De bloemen staan in bloei vanaf april tot medio mei. Wist je trouwens dat in totaal 200 ha aan bloemenvelden op het eiland zijn?

Wandelen

Als je Texel echt optimaal wilt ervaren dan is wandelen de beste optie. Je hebt dan alle tijd om de natuur rustig in je op te nemen. Want de natuur is er prachtig! Op Texel zijn mooie wandelroutes uitgezet door bijvoorbeeld duinen en bossen. De wandeling door de natuurgebieden De Slufter en De Muy is volgens ons de mooiste wandeling die je op Texel kunt maken. De kans is groot dat je tijdens deze wandeling in het voorjaar lepelaars ziet.

En wat dacht je van een heerlijke strandwandeling? Je zult dan echt tot rust komen!

Wandelen op Texel
Paardrijden

Ben je gek van paardrijden dan is Texel de ideale plaats om dit te doen. Paardrijden op het strand van Texel is een echte belevenis. Op het strand mag je van 1 oktober tot 1 mei paardrijden. In de zomerperiode is paardrijden alleen toegestaan op een aangewezen strand van 10.00 tot 19.00 uur. Het is ook leuk om te paardrijden in het Dennenbos of in de duinen tussen De Koog en De Slufter. Texel is dus een gevarieerde bestemming voor de paardrijder!

Parachutespringen

Texel is een zeer populaire plaats om te parachutespringen. Het is fantastisch om Texel vanaf boven te bekijken. Je zult Texel dan heel anders ervaren en je ziet dan pas goed hoe mooi het eiland is. Het parachutespringen op Texel is niet alleen voor gevorderden. Ben jij een beginner dan kun je een tandemsprong maken en hoef je alleen maar te genieten van het prachtige uitzicht! Het parachutespringen op Texel wordt verzorgd door Paracentrum Texel.

Watersporten

Ben je liefhebber van watersporten dan is Texel natuurlijk een uitermate geschikte bestemming. Je hebt veel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

  • surfen
  • kitesurfen
  • zeilen
  • catamaranzeilen
  • varen
  • blokarten
  • kitebuggiën
  • golfsurfen


De beste mogelijkheden om te gaan golfsurfen zijn de stranden bij De Koog. En natuurlijk is het heerlijk om een stukje te gaan zwemmen in de Noordzee. Wat is jouw favoriete watersport?

Vuurtoren op Texel

Helemaal in het noorden van Texel tref je de 35 meter hoge vuurtoren. Het uitzicht vanaf deze toren is fantastisch! Je ziet de Noordzee, Vlieland, Texel en natuurlijk de Waddenzee. Met helder weer kun je zelfs Terschelling zien liggen.

Vuurtoren op Texel

In het hoogseizoen is de vuurtoren dagelijks geopend en kun je zelf gaan genieten van het prachtige uitzicht! In het laagseizoen is de toren alleen op woensdag, zaterdag en zondag geopend. Adres: Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp.

Vliegeren

Texel is de perfecte locatie om te gaan vliegeren. Het strand van Texel is 30 kilometer lang dus je vindt altijd een mooie plek om te vliegeren. Het gebruik van eenvoudige vliegers is overal toegestaan. Let op dat vliegeren met bestuurbare vliegers maar op 3 locaties mag. Deze vliegerzones tref je ten noorden van De Koog, vlakbij Den Hoorn en bij De Cocksdorp. Let op de borden die precies aangeven waar je dan mag vliegeren. Zorg er wel voor dat je bij het vliegeren altijd rekening houdt met de andere strandgebruikers. Veel plezier!

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Ben jij gefascineerd door de luchtvaart? Dan is een bezoek aan het 'Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel' een must. Je treft er onder andere een expositie over de luchtoorlog in WO-2. Het museum tref je op het vliegveld van Texel (Postweg 126, De Cocksdorp).

Landal Villapark Vogelmient Landal

Villapark VogelmientWaardering park: 8.6
Dit villapark van Landal heeft enkel luxe, vrijstaande villa's. Vanuit het park loop je zo De Koog in, aan de andere kant van het park liggen de duinen. Het strand en de zee liggen op slechts 500 meter afstand, ideaal! Er zijn tevens villas met een privé-sauna, hier is het dus het hele jaar door fijn!