Met slechts 205 inwoners (2023) is De Waal het kleinste dorp van Texel. Het schilderachtige dorpje bestaat uit een paar smalle straatjes met prachtige boerderijen en huizen. De Waal is gebouwd op een keileemopduiking waardoor je vanaf het dorp een weids uitzicht hebt over de fraaie omgeving. De hogere ligging van het dorp kun je het beste zien aan de Bomendiek. Het dorpje is rond de 12e eeuw ontstaan en lag lange tijd direct aan zee. Vandaag de dag ligt De Waal midden op het eiland op ongeveer drie kilometer afstand van de hoofdplaats Den Burg.
De Waal is het kleinste dorpje van Texel.
Als je van rust en natuur houdt dan is De Waal de perfecte locatie om naar toe te gaan. In het piepkleine dorpje zijn toch nog twee hotels namelijk Hotel De Waal en Hotel Brasserie Rebecca. In de omgeving van De Waal is het mogelijk om bij verschillende boerderijen te kamperen. In het dorp zijn verder geen winkels.
Hotel De Waal in het gelijknamige dorp heeft 15 hotelkamers en is dus knus en kleinschalig. Er is een gezellige lounge met open haard en een bar. De kamers zijn comfortabel ingericht met boxsprings en helemaal in 'jutters' sfeer ingericht. Bij het hotel is een tuin met terras en fruitbomen. Je parkeert er je auto gratis en er is een fietsverhuur.
Meer info
& boeken
Museum Waelstee is een cultuurhistorisch museum en is opgericht in 1963. In die tijd was de naam van het museum: het Agrarisch- en Wagenmuseum. Het museum heeft een oppervlakte van maar liefst 1500m2. Wil je graag weten hoe de mensen vroeger op Texel leefden? Breng dan zeker een bezoek aan dit museum. Het adres is Hogereind 6, De Waal.
De protestantse kerk in De Waal is een gemeentelijk monument en is gebouwd in 1952. Opnieuw gebouwd, want de kerk die er eerst stond sneuvelde tijdens de Russenoorlog in 1945. De kerk is een bezoekje waard. Als je geluk hebt, zoals wij, kom je meneer Kooijmans tegen. Hij woont naast de kerk en is er vrijwilliger.
De protestantse kerk in De Waal.
Toen wij bij de kerk waren om er foto’s te maken kwam hij net naar buiten om de kerk te openen. Hij zag ons foto’s maken van de kerk en zei: “vanbinnen ziet de kerk er nog veel mooier uit!” Hij opende de deur en nodigde ons uit om mee naar binnen te gaan. En er was geen woord van gelogen, de kerk was inderdaad mooi. Op zijn vraag of we wat meer wilden weten over de kerk hoefden wij niet lang na te denken, natuurlijk vinden wij dat interessant!
Dus meneer Kooijmans begon te vertellen. Over de oorlog, en hoe de Russen destijds op het eiland verbleven. En hoe ze om zonder al te veel gezichtsverlies terug te kunnen keren naar Rusland binnen één nacht wel zo’n 200 Duitsers ombrachten. De kerk raakte tijdens de oorlog behoorlijk beschadigd, na een beschieting brandde hij volledig af.
In 1952 werd de kerk opnieuw gebouwd, het ontwerp van de kerk kwam van de bekende Amsterdamse architecten Joop Pot en Koos Pot-Keegstra. In het ontwerp van de kerk kom je telkens een achthoekige vorm tegen. Het altaar heeft de vorm van een achthoek, de ramen hebben de vorm van een achthoek en zo meer. Tegenover de kerk staat nog een klein gebouwtje waarbij je ook de achthoek die veelvuldig in de kerk terugkomt herkent. Dit gebouwtje werd destijds gebruikt als ‘lijkenhuisje’, voor de overleden bewoners van het dorp. Had de overledene een goed gevulde portemonnaie achtergelaten dan werd hij begraven aan de zonnige, warme kant van de kerk, was de betreffende persoon minder fortuinlijk dan mocht hij naar de koude kant.
Ga de kerk ook zeker even van binnen bekijken.
Wij hebben tijdens ons bezoek aan De Waal veel opgestoken van meneer Kooijmans!
Ten noorden van De Waal ligt de Polder Waal en Burg. Polder Waal en Burg is een natuurgebied waar veel weidevogels leven. Door het natuurgebied loopt een wandelroute van ongeveer 5.5 kilometer. In de polder tref je natuurboerderij Plassendaal. Vlakbij deze boerderij staat midden in een weiland een vogelhut. Vanuit deze vogelhut heb je een uitstekend uitzicht op de Westerkolk.
Iedereen met een al een beetje algemene kennis heeft wel gehoord over de watersnoodramp in 1953 in Zeeland. Veel minder bekend is de ramp die in datzelfde jaar plaatsvond op Texel. Op zondag 1 februari sloeg het noodlot toe en brak de dijk door aan de noordkant van dit eiland. Hierbij kwamen zes mensen om het leven waarvan vijf inwoners van het dorp De Waal. De zesde persoon kwam uit De Koog. De zes mannen hadden zandzakken gevuld en terwijl zij vervolgens met een bus probeerde te vluchten werd de bus meegevoerd door de sterke stroming, deze belandde in een sloot. De graven van de omgekomen inwoners van De Waal liggen op het kerkhof bij de kerk van De Waal, het zijn de eerste vijf graven naast elkaar vooraan waarvan het eerste graf een kruis is.
Terug naar dorpen.
Een vakantiehuis midden in de natuur op Texel? Dat kan bij Natuurhuisje! Bekijk het aanbod!
Meer info
Vakantiepark Landal Sluftervallei ligt midden in de duinen van Texel en heeft veel voorzieningen. Bekijk de aanbiedingen!
Meer info
Wil je op vakantie of een weekendje weg naar Texel? Bekijk de leukste hotels bij Booking.com!
Meer info
Zoek jij een voordelig hotelarrangement op Texel? Bekijk de arrangementen bij Voordeeluitjes!
Meer info