Natuur

De natuur van Texel is adembenemend mooi! Texel is dan ook een fantastische locatie voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Meer dan de helft van de oppervlakte van het eiland is beschermd natuurgebied. Op het populaire Waddeneiland zijn maar liefst 40 verschillende natuurgebieden. Het landschap is zeer gevarieerd en er leven meer dan 400 verschillende diersoorten.

De zoogdieren die je onder andere tegen kunt komen zijn: zeehonden, konijnen, hazen, hermelijnen en als je heel veel geluk hebt de witsnuitdolfijn. Op Texel leven ongeveer 13.000 schapen.

Lammetjes

In het voorjaar worden op Texel ongeveer 17.000 lammetjes geboren. Het is heel bijzonder om bij de geboorte van een lammetje aanwezig te zijn. Binnen een paar minuten na de geboorte staat het beestje al op zijn eigen poten. Na een paar dagen gaan het lammetje en de moeder naar buiten. Want deze dieren vinden het buiten natuurlijk veel fijner dan binnen en zeker op het mooie Texel. Ben in je in het voorjaar op Texel dan zul je deze vrolijke lammetjes overal tegenkomen.

Lammetjes op Texel

TIP: Wil je graag lammetjes gaan knuffelen en zien hoe schapen geschoren worden? Bezoek dan Schapenboerderij Texel aan de Pontweg 77, Den Burg! De kinderen zullen het fantastisch vinden!

Nationaal Park Duinen van Texel

Het park bestaat uit het gehele duingebied van Texel en de bossen. Het park is maar liefst 43 km2 groot. Vanaf 2002 kreeg dit fraaie natuurgebied de status Nationaal Park. Het bezoekerscentrum van dit park tref je in Ecomare. Door het park lopen verschillende wandel- en fietsroutes. Een hele leuke route (Sommeltjespad) voor kinderen loopt in het Californiëbos.

De Slufter

Het mooie natuurgebied De Slufter is onderdeel van het Nationaal Park 'Duinen van Texel'. De slufter bestaat uit een strandvlakte (duinvallei) die in open verbinding staat met de Noordzee en 2 lange duinenruggen. Het gebied is maar liefst 700 ha groot waarvan een groot gedeelte regelmatig onderwater staat. In de Slufter komen veel vogelsoorten voor omdat het een ideale plek is om te broeden.

De entree bevindt zich in de zuidoostelijke hoek. Je treft bij de entree ook een uitzichtpunt. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over De Slufter. Het zuidelijke deel is opengesteld voor bezoekers. Als je naar Texel op vakantie gaat dan ontkom je er echt niet aan om De Slufter te bezoeken. Het zal één van je hoogtepunten worden.

De Slufter Texel

De Muy

De Muy is een prachtig beschermd duingebied op Texel. Het gebied vind je tussen De Koog en De Slufter. Het duinmeer van De Muy is een broedplaats van onder andere lepelaars, aalscholvers en loofzangers. Het is een echte aanrader om hier te gaan wandelen. Volg dan het wandelpad met de kleur blauw. De wandelpaden bereik je het beste met de fiets. Ga dan naar het fietspad langs de Zanddijk.

Wil je nog veel meer weten over De Slufter en De Muy? Maak dan een excursie met een boswachter van Staatsbosbeheer! De excursies zijn te boeken in het bezoekerscentrum van 'Nationaal Park Duinen van Texel'.

Vogeleiland

Texel is een echt vogeleiland. Het eiland is zelfs de meest vogelrijke gemeente van heel Nederland. Ieder jaar organiseren (meestal in mei) het 'Vogelinformatiecentrum' en het 'Nationaal Park Duinen van Texel' het Wadden Vogelfestival. Ben je natuurliefhebber dan is het zeer interessant om dit festival te bezoeken. Heel Texel staat dan in het teken van vogels en de vrijwilligers zullen je alles vertellen over de natuur en uiteraard ook de vogels op Texel. Het volgende Wadden Vogelfestival vindt plaats op 12 en 13 mei 2018. Ben jij er dan ook bij?

Vogels op Texel

De volgende vogels zijn onder andere te spotten op Texel: lepelaar, toendrarietgans, smient, eidereend, zwarte zee-eend, scholekster, kluut, bergeend, goudplevier, kievit, kanoet, rotgans, kokmeeuw, spreeuw en bonte strandloper. Vergeet dus zeker niet om je verrekijker mee te nemen.

Op heel Texel staan vogelkijkposten ondere andere bij: Renvogelveld (vlakbij de vuurtoren), Utopia, Eendenkooi Spang, Geulplas / Mokbaai, Ecomare, Slufter, Plassendaal / Waal en Burg en bij het Vogelinformatiecentrum. Keuze genoeg dus!

Het is als vogelliefhebber zijnde zeker de moeite waard om het Vogelinformatiecentrum te bezoeken. In dit centrum tref je alle informatie over de vogels die op Texel leven. In dit centrum zijn tevens prachtige vogelfilms te bewonderen. Heb je nog geen goede verrekijker? Breng ook dan even een bezoekje aan het Vogelinformatiecentrum! Zij hebben veel ervaring en kunnen je zeker helpen met de aankoop van een goede verrekijker. Het adres is: Kikkertstraat 42, De Cocksdorp.

Hoge Berg

De Hoge Berg is een 15 meter hoge heuvel op Texel en ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Dit gebied is sinds 1968 een beschermd landschapsreservaat en wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Je treft in dit gebied tevens het insectenreservaat De Zandkuil. De Hoge Berg is een leuke plek om te gaan wandelen.

De natuur van Texel kun je het beste ervaren al wandelend en/of op de fiets.

Landal Sluftervallei (extra luxe) Landal

Vakantiehuis Sluftervallei extra luxe TexelTussen de twee natuurgebieden de Slufter en Eierlandsche Duinen ligt dit geweldige vrijstaande vakantiehuis. Een prima startpunt voor prachtige wandelingen in de natuur. Het huis ligt op vakantiepark Landal Sluftervallei en heeft een privé-sauna en solarium. Op het park zijn fijne faciliteiten waaronder een overdekt zwemparadijs, wellness en een restaurant.

Grand Hotel Opduin Hotels.nl
Waardering: 8.5

Grand Hotel Opduin TexelGrand Hotel Opduin heeft een fraaie ligging. Het ligt op een duin in nationale park De Duinen. Het strand ligt op slechts 5 minuutjes lopen, ideaal! Na een wandeling door de prachtige natuur of op het strand is het hier goed toeven in het zwembad of de wellness!