Natuur

De natuur van Texel is adembenemend mooi! Texel is dan ook een fantastische locatie voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Meer dan de helft van de oppervlakte van het eiland is beschermd natuurgebied. Op het populaire Waddeneiland zijn maar liefst 40 verschillende natuurgebieden. Het landschap is zeer gevarieerd en er leven meer dan 400 verschillende diersoorten.

De zoogdieren die je onder andere tegen kunt komen zijn: zeehonden, konijnen, hazen, hermelijnen en als je heel veel geluk hebt de witsnuitdolfijn.

Schapen

Op Texel zijn ongeveer 29.000 schapen en dat zijn er veel meer in aantal dan dat er mensen wonen. Er is in Nederland geen enkele andere gemeente waar zoveel schapen leven. De schapen zijn van het ras texelaar en worden ieder jaar in juni geschoren. Een ram kan wel 90 kilo wegen en een ooi weegt ongeveer 70 kilo. Wist je trouwens dat schapen helemaal geen last hebben van kou en sneeuw? De schapen lopen op hun nagels en de enorme dikke vacht zorgt ervoor dat ze het altijd lekker warm hebben.

Strand en Vuurtoren op Texel

Lammetjes

In het voorjaar worden op Texel ongeveer 17.000 lammetjes geboren. Het is heel bijzonder om bij de geboorte van een lammetje aanwezig te zijn. Binnen een paar minuten na de geboorte staat het beestje al op zijn eigen poten. Na een paar dagen gaan het lammetje en de moeder naar buiten. Want deze dieren vinden het buiten natuurlijk veel fijner dan binnen en zeker op het mooie Texel. Ben in je in het voorjaar op Texel dan zul je deze vrolijke lammetjes overal tegenkomen.

TIP: Wil je graag lammetjes gaan knuffelen en zien hoe schapen geschoren worden? Bezoek dan Schapenboerderij Texel aan de Pontweg 77, Den Burg! De kinderen zullen het fantastisch vinden!

Nationaal Park Duinen van Texel

Het park bestaat uit het gehele duingebied van Texel en de bossen. Het park is maar liefst 43 km2 groot. Vanaf 2002 kreeg dit fraaie natuurgebied de status Nationaal Park. Het bezoekerscentrum van dit park tref je in Ecomare. Door het park lopen verschillende wandel- en fietsroutes. Een hele leuke route (Sommeltjespad) voor kinderen loopt in het Californiëbos.

De Slufter

Het mooie natuurgebied De Slufter is onderdeel van het Nationaal Park 'Duinen van Texel'. De slufter bestaat uit een strandvlakte (duinvallei) die in open verbinding staat met de Noordzee en 2 lange duinenruggen. Het gebied is maar liefst 700 ha groot waarvan een groot gedeelte regelmatig onderwater staat. In de Slufter komen veel vogelsoorten voor omdat het een ideale plek is om te broeden.

De entree bevindt zich in de zuidoostelijke hoek. Je treft bij de entree ook een uitzichtpunt. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over De Slufter. Het zuidelijke deel is opengesteld voor bezoekers. Als je naar Texel op vakantie gaat dan ontkom je er echt niet aan om De Slufter te bezoeken. Het zal één van je hoogtepunten worden.

De Slufter Texel

De Muy

De Muy is een prachtig beschermd duingebied op Texel. Het gebied vind je tussen De Koog en De Slufter. Het duinmeer van De Muy is een broedplaats van onder andere lepelaars, aalscholvers en loofzangers. Het is een echte aanrader om hier te gaan wandelen. Volg dan het wandelpad met de kleur blauw. De wandelpaden bereik je het beste met de fiets. Ga dan naar het fietspad langs de Zanddijk.

Wil je nog veel meer weten over De Slufter en De Muy? Maak dan een excursie met een boswachter van Staatsbosbeheer! De excursies zijn te boeken in het bezoekerscentrum van 'Nationaal Park Duinen van Texel'.

Vogeleiland

Texel is een echt vogeleiland. Het eiland is zelfs de meest vogelrijke gemeente van heel Nederland. In zowel het voor- als najaar komen er vele duizenden trekvogels langs om even uit te rusten of om te broeden. Meer info over Vogels spotten

Hoge Berg

De Hoge Berg is een 15 meter hoge heuvel op Texel en ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Dit gebied is sinds 1968 een beschermd landschapsreservaat en wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Je treft in dit gebied tevens het insectenreservaat De Zandkuil. De Hoge Berg is een leuke plek om te gaan wandelen.

De natuur van Texel kun je het beste ervaren al wandelend en/of op de fiets.

Landal Sluftervallei Landal
Waardering park: 8.1

Boutique Hotel TexelDit vakantiepark is zeer populair en dat is niet voor niets. Het ligt midden in de duinen en ligt tegen twee prachtig natuurgebieden: De Slufter en de Eierlandsche Duinen. Daarbij is het voor gezinnen een ideaal park. Met een overdekt zwembad, een waterspeelplaats, en een speeltuin is het hier het hele jaar door een feest om te zijn! Op het park is tevens een restaurant dus na een dagje vol activiteiten hoef je niet zelf te koken als je geen zin hebt. Dat is nog eens vakantie! Meer info & boeken

Handige reisgids over Texel

Boekje met handige informatie over TexelGa goed voorbereid op vakantie naar Texel! Met het boekje 'Texel' van de ANWB weet jij alle leuke plekjes op het eiland te vinden. Het boekje staat vol met bezienswaardigheden, uitstapjes en geschiedenis over Texel! Er worden tevens leuke excursies en fiets- en wandelroutes beschreven. Achter in het boekje zit een kaart van het eiland, handig! Meer info & bestel direct

Boutique Hotel Texel Booking.com
Waardering: 9.1

Strandhotel Noordzee TexelLaat je heerlijk verwennen in het boutique Hotel Texel! Het hotel heeft een rustige ligging en is echt een aanrader. Er is een binnenbad en een wellnescenter met heerlijke sauna en stoombad. De kamers zijn zeer comfortabel en er is een gastronomisch restaurant! Meer info & boeken

Vakantiehuis Soesterzee Belvilla
Waardering: 9.0

Deze fijne vakantievilla ligt vlakbij De Koog en is geschikt voor 6 personen. Het huis is luxe ingericht en heeft een prachtige ligging in de natuur, echt een droom voor natuurliefhebbers! Meer info & boeken

Vakantiehuis Kustpark 6 Aan Zee
Waardering: 8.1

Vakantiehuis Het Landhuisje TexelHet Kustpark op Texel biedt fijne, comfortabele vakantiehuizen. Zoals deze woning; Kustpark 6. Het is een heerlijke gezinswoning dichtbij De Koog en op 3 km van het strand. Het park heeft een overdekt zwemparadijs, tennisbanen, een sauna en Turks stoombad en nog meer fijne faciliteiten. Het is hier het hele jaar door gegarandeerd fantastisch! Meer info & boeken