Natuur

De natuur van Texel is adembenemend mooi! Texel is dan ook een fantastische locatie voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Meer dan de helft van de oppervlakte van het eiland is beschermd natuurgebied. Op het populaire Waddeneiland zijn maar liefst veertig verschillende natuurgebieden. Het landschap is zeer gevarieerd en er leven meer dan 400 verschillende diersoorten.

Natuurgebied De Slufter op TexelJe gaat op vakantie naar Texel voor onder andere de indrukwekkende natuur.

De zoogdieren die je onder andere tegen kunt komen zijn: zeehonden, konijnen, hazen, hermelijnen en als je heel veel geluk hebt de witsnuitdolfijn. In het Waddenzeegebied leven momenteel ongeveer 12.500 zeehonden. Dat zijn er een stuk meer dan in 1980 want toen leefden er nog meer 500 gewone zeehonden in het Waddenzeegebied.

Schapen

Op Texel zijn ongeveer 29.000 schapen en dat zijn er veel meer in aantal dan dat er mensen wonen. Er is in Nederland geen enkele andere gemeente waar zoveel schapen leven. De schapen zijn van het ras texelaar en worden ieder jaar in juni geschoren. Een ram kan wel 90 kilo wegen en een ooi weegt ongeveer 70 kilo. Wist je trouwens dat schapen helemaal geen last hebben van kou en sneeuw? De schapen lopen op hun nagels en de enorme dikke vacht zorgt ervoor dat ze het altijd lekker warm hebben.

Lammetjes op TexelIn het voorjaar zie je op Texel zeker lammetjes.

Lammetjes

In het voorjaar worden op Texel ongeveer 17.000 lammetjes geboren. Het is heel bijzonder om bij de geboorte van een lammetje aanwezig te zijn. Binnen een paar minuten na de geboorte staat het beestje al op zijn eigen poten. Na een paar dagen gaan het lammetje en de moeder naar buiten. Want deze dieren vinden het buiten natuurlijk veel fijner dan binnen en zeker op het mooie Texel. Ben in je in het voorjaar op Texel dan zul je deze vrolijke lammetjes overal tegenkomen.

TIP: Wil je graag lammetjes gaan knuffelen en zien hoe schapen geschoren worden? Bezoek dan Schapenboerderij Texel aan de Pontweg 77, Den Burg! De kinderen zullen het fantastisch vinden!

NIEUW: Lammetjesradar

Ga jij in het voorjaar met de kinderen op vakantie naar Texel? Dan is het natuurlijk leuk om naar lammetjes te gaan kijken. Maar waar zijn ze ergens? Gelukkig is er sinds het voorjaar van 2019 een oplossing voor namelijk de lammetjesradar. Een aantal moederschapen op het eiland dragen een halsband met een GPS-tracker. De lammetjes blijven altijd in de buurt van de moeder zodat je ze gemakkelijk kunt vinden. Kijk in het voorjaar waar de lammetjes zijn op Texel! Let op: de schapen hebben alleen een GPS-tracker in het voorjaar om.

Schapen TexelOveral zie je op het Waddeneiland schapen.

Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal Park Duinen van Texel bestaat uit het duingebied en de bossen. Het park is maar liefst 43 km2 groot. Vanaf 2002 kreeg dit fraaie natuurgebied de status Nationaal Park. Het bezoekerscentrum van dit park tref je in Ecomare.

Strand en Vuurtoren op TexelFietsen is de ideale manier om veel van de natuur te zien.

Door het park lopen verschillende wandel- en fietsroutes. Een hele leuke route (Sommeltjespad) voor kinderen loopt in het Californiëbos. Als je van fietsen houdt dan zit je op Texel heel goed want het landschap is gevarieerd en de natuur is er fraai.

De Slufter

Het mooie natuurgebied De Slufter is onderdeel van het Nationaal Park 'Duinen van Texel'. De Slufter bestaat uit een strandvlakte (duinvallei) die in open verbinding staat met de Noordzee en 2 lange duinenruggen. Het gebied is maar liefst 700 ha groot waarvan een groot gedeelte regelmatig onderwater staat. In de Slufter komen veel vogelsoorten voor omdat het een ideale plek is om te broeden.

Sinds januari 2019 heeft De Slufter een aantal nieuwe bewoners. Er zijn toen 20 konikpaarden in het noordelijke deel van natuurgebied losgelaten. De hengsten die eerst in het Oostvaardersveld in Flevoland verbleven zijn gewend aan mensen en hebben nu een heerlijke plek om te grazen.

De entree bevindt zich in de zuidoostelijke hoek. Je treft bij de entree ook een uitzichtpunt. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over De Slufter. Het zuidelijke deel is opengesteld voor bezoekers. Als je naar Texel op vakantie gaat dan ontkom je er echt niet aan om De Slufter te bezoeken. Het wordt één van je hoogtepunten.

De Slufter TexelNatuurgebied De Slufter op Texel.

De Muy

De Muy is een prachtig beschermd duingebied op Texel. Het gebied vind je tussen De Koog en De Slufter. Het duinmeer van De Muy is een broedplaats van onder andere lepelaars, aalscholvers en loofzangers. Het is een echte aanrader om hier te gaan wandelen. Volg dan het wandelpad met de kleur blauw. De wandelpaden bereik je het beste met de fiets. Ga dan naar het fietspad langs de Zanddijk.

Wil je nog veel meer weten over De Slufter en De Muy? Maak dan een excursie met een boswachter van Staatsbosbeheer! De excursies zijn te boeken in het bezoekerscentrum van 'Nationaal Park Duinen van Texel'.

Vogeleiland

Texel is een echt vogeleiland. Het eiland is zelfs de meest vogelrijke gemeente van heel Nederland. In zowel het voor- als najaar komen er vele duizenden trekvogels langs om even uit te rusten of om te broeden. Meer info over Vogels spotten

Hoge Berg

De Hoge Berg is een 15 meter hoge heuvel op Texel en ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Dit gebied is sinds 1968 een beschermd landschapsreservaat en wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Je treft in dit gebied tevens het insectenreservaat De Zandkuil. De Hoge Berg is een leuke plek om te gaan wandelen.

De natuur van Texel kun je het beste ervaren al wandelend en/of op de fiets.

Wees voorzichtig met vuur

Wees voorzichtig met vuur in de natuurgebieden van Texel. In de zomer geldt bij droogte vaak een rook- en stookverbod op het eiland om natuurbranden te voorkomen. Pas op met vuurkorven, kampvuren en barbecues.

Contactloos verbijf!

Nieuw!

Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWil jij dit jaar op vakantie naar Texel maar houd je ook liever wat afstand van andere mensen? Dan heeft Natuurhuisje voor jou de oplossing: Contactloos verblijf! Je huurt een huisje midden in de natuur en je hebt lekker de rust en ruimte waar je aan toe bent. Zonder dat je met andere mensen in aanraking hoeft te komen, zelfs niet eens met de verhuurder. Zo wordt het toch nog een leuke vakantie dit jaar! Meer info & boeken

Landal Sluftervallei Landal
Waardering park: 8.0

Aanbieding!

Boutique Hotel TexelDit vakantiepark is zeer populair en dat is niet voor niets. Het ligt midden in de duinen en ligt tegen twee prachtig natuurgebieden: De Slufter en de Eierlandsche Duinen. Daarbij is het voor gezinnen een ideaal park. Met een overdekt zwembad, een waterspeelplaats, en een speeltuin is het hier het hele jaar door een feest om te zijn! Op het park is tevens een restaurant dus na een dagje vol activiteiten hoef je niet zelf te koken als je geen zin hebt. Dat is nog eens vakantie! Meer info & boeken

Boutique Hotel Texel Hotel Specials
Waardering: 8.9

Aanbieding!

Strandhotel Noordzee TexelLaat je heerlijk verwennen in het boutique Hotel Texel! Het hotel heeft een rustige ligging en is echt een aanrader. Er is een binnenbad en een wellnescenter met heerlijke sauna en stoombad. De kamers zijn zeer comfortabel en er is een gastronomisch restaurant! Bij Hotel Specials boek je altijd een voordelige overnachting! Meer info & boeken

Vakantiehuis Kustpark Roompot
Waardering: 8.3

Aanbieding!

Vakantiehuis Het Landhuisje TexelHet Kustpark op Texel biedt fijne, comfortabele vakantiehuizen. Zoals deze woning, geschikt voor acht personen. Het is een heerlijke gezinswoning dichtbij De Koog en op 3 km van het strand. Het park heeft een overdekt zwemparadijs, tennisbanen, een sauna en Turks stoombad en nog meer fijne faciliteiten. Het is hier het hele jaar door gegarandeerd fantastisch! Meer info & boeken

Villa De Koog Belvilla
Waardering: 4.6 uit 5.0 sterren

Aanbieding!

Luxe villa met privé zwembad TexelWow wat een fantastische vakantievilla! Deze villa ligt op loopafstand van De Koog en op slechts 400 meter van het strand. Deze splinternieuwe woning is een aanrader voor echte levensgenieters. Er is een privé zwembad, een sauna en een stoomcabine, wat een heerlijk vakantiehuis om te ontspannen tijdens je vakantie! Meer info & boeken

Handige reisgids over Texel

Boekje met handige informatie over TexelGa goed voorbereid op vakantie naar Texel! Met het boekje 'Texel' van de ANWB weet jij alle leuke plekjes op het eiland te vinden. Het boekje staat vol met bezienswaardigheden, uitstapjes en geschiedenis over Texel! Er worden tevens leuke excursies en fiets- en wandelroutes beschreven. Achter in het boekje zit een kaart van het eiland, handig! Meer info & bestel direct